Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2016, tom 6, nr 3, lipiec-wrzesień, str. 215–219
doi: 10.17219/pzp/64030
Typ publikacji: praca oryginalna
Język publikacji: polski
Pobierz cytowania:
Stosowanie suplementów diety przez słuchaczki uniwersytetu trzeciego wieku
Dietary Supplement Usage by the Female Students of the University of the Third Age
1 Katedra i Zakład Żywności i Żywienia, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Sosnowiec
2 Zakład Chemii Analitycznej, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny, Sosnowiec
Streszczenie
Wprowadzenie. W ostatnich latach obserwuje się zwiększenie zainteresowania konsumentów suplementami diety spożywanymi zarówno w celu uzupełnienia niedoborów składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, jak również z uwagi na chęć poprawienia jakości życia po 50. r.ż.
Cel pracy. Analiza stosowania suplementów diety przez słuchaczki uniwersytetu trzeciego wieku (UTW).
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 114 słuchaczek Uniwersytetu Trzeciego Wieku działającego przy Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Dane na temat stosowania suplementów diety zebrano za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety zawierającego 24 pytania zamknięte. Do oceny zależności między wykształceniem a zażywaniem suplementów diety zastosowano test χ².
Wyniki. 80% ankietowanych potwierdziło, że stosuje obecnie suplementy diety. Wśród nich 43% respondentek zadeklarowało, że zażywa je w celu poprawy stanu zdrowia, a 34% – aby uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych. Najchętniej stosowanymi suplementami diety były: preparaty wzmacniające stawy i kości (34%), zwiększające odporność (25%), poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci (23%) oraz witaminy i minerały (18%). W grupie kobiet stosujących suplementy diety największy odsetek stanowiły respondentki mające wykształcenie wyższe (88%) oraz średnie (78%).
Wnioski. Grupa badanych kobiet będących w wieku powyżej 50 lat charakteryzowała się dużym spożyciem suplementów diety, często z kilku grup jednocześnie. Słuchaczki UTW w większości prawidłowo definiują pojęcie suplementu diety i są świadome zagrożeń związanych z ich stosowaniem. Głównym miejscem zakupu suplementów diety jest apteka, co stwarza możliwość skonsultowania decyzji o ich stosowaniu z farmaceutą. Zajęcia prowadzone na uniwersytetach trzeciego wieku działających przy uczelniach medycznych pełnią ważną rolę w promocji zdrowia.
Abstract
Background. In recent years, there has been a growing consumer interest in dietary supplements consumed both to supplement the mineral, vitamin or antioxidant deficiency, as well as to improve the quality of life of people after 50 years old.
Objectives. The aim of the study was to analyze the dietary supplement usage among the University of the Third Age female students.
Material and Methods. Research was based on the author’s questionnaire survey among 114 female students of the University of the Third Age in Medical University of Silesia in Katowice. The relation between dietary supplement usage and education was analyzed using the χ² test.
Results. Eighty percent of the University of the Third Age female students confirmed that they currently use dietary supplements. Forty-three percent of them declared that they are taking the supplements to improve health condition and 34% to supplement vitamin and mineral deficiency. The most popular supplements were: supplements for bones and joints (34%), immunity-boosting supplements (25%), supplements that affect the skin, hair and nails (23%), and vitamins and minerals (18%). In the group of women using dietary supplements the highest percentage were women with higher (88%) and secondary (78%) education.
Conclusion. The group of 50+ women was characterized by a high intake of dietary supplements, often from several groups simultaneously. Most UTA female students correctly define the dietary supplements and are aware of the risks associated with their usage. The main place of purchase of dietary supplements is a pharmacy, which creates the opportunity to consult their usage with a pharmacist. The University of the Third Age plays an essential role in promoting health.
Słowa kluczowe
badania ankietowe, uniwersytet trzeciego wieku, suplementy diety
Key words
surveys, university of the third age, dietary supplements
Piśmiennictwo (12)
- Kałuża J., Brzozowska A.: Wiek a biodostępność wybranych składników odżywczych. Gerontol. Pol. 2001, 9, 7–12.
- Jurczak I., Barylski M., Irzmański R.: Znaczenie diety u osób w wieku podeszłym – ważny aspekt prewencji zdrowia czy nieistotna codzienność? Geriatria 2011, 5, 127–133.
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz.U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225.
- Bojarowicz H., Dźwigulska P.: Suplementy diety. Część III. Interakcje suplementów diety z lekami. Hygeia Public Health 2012, 47(4), 442–447.
- Harrison R., Holt D., Pattison D., Elton P.: Are those in need taking dietary supplements? A survey of 21 923 adults. Br. J. Nutr. 2004, 91(4), 617–623.
- Saran A., Duda G.: Wpływ wybranych czynników na zakup i stosowanie przez osoby starsze witaminowo-mineralnych suplementów diety. Żyw. Nauka Technol. Jakość 2009, 4(65), 271–277.
- Kałuża J., Bagan A., Brzozowska A.: Ocena udziału witamin i składników mineralnych z suplementów w diecie osób starszych. Roczn. PZH 2004, 55(1), 51–61.
- Sebastian R., Cleveland L., Goldman J., Moshfegh A.: Older adults who use vitamin/mineral supplements differ from nonusers in nutrient intake adequacy and dietary attitudes. J. Am. Diet. Assoc. 2007, 107(8), 1322–1332.
- Pietruszka B., Brzozowska A.: Vitamin and mineral supplement use among adults in central and eastern Poland. Nutr. Res. 1999, 19(6), 817–826.
- Marinac J.S., Buchinger C.L., Godfrey L.A., Wooten J.M., Sun C., Willsie S.K.: Herbal products and dietary supplements: a survey of use, attitudes, and knowledge among older adults. J. Am. Osteopath. Assoc. 2007, 107(1), 13–20.
- Schlegel-Zawadzka M., Barteczko M.: Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żyw. Nauka Technol. Jakość 2009, 4(65), 375–387.
- Chen S.Y., Lin J.R., Chen T.H., Guo S.G., Kao M.D., Pan W.H.: Dietary supplements usage among elderly Taiwanese during 2005–2008. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2011, 20(2), 327–336.




