Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69,56
Ogólny współczynnik odrzuceń – 24,41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodyczność – kwartalnik

Pobierz oryginał (EN)

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2020, tom 10, nr 1, styczeń-marzec, str. 5–11

doi: 10.17219/pzp/114280

Typ publikacji: praca oryginalna

Język publikacji: angielski

Pobierz cytowania:

  • BIBTEX (JabRef, Mendeley)
  • RIS (Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero)

Creative Commons BY-NC-ND 3.0 Open Access

Food intake changes across the menstrual cycle: A preliminary study

Zmiany spożycia żywności pomiędzy poszczególnymi fazami cyklu menstruacyjnego – badanie wstępne

Justyna Nowak1,A,C,D, Anna Podsiadło2,A,B,C, Bartosz Hudzik1,3,C,D, Paweł Jagielski4,C, Elżbieta Grochowska-Niedworok5,E, Mariusz Gąsior3,E, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska2,E,F

1 Department of Cardiovascular Disease Prevention, Department of Metabolic Disease Prevention, Faculty of Health Sciences in Bytom, Medical University of Silesia, Poland

2 Department of Nutrition-Related Disease Prevention, Department of Metabolic Disease Prevention, Faculty of Health Sciences in Bytom, Medical University of Silesia, Poland

3 3rd Department of Cardiology, Faculty of Medical Sciences in Zabrze, Medical University of Silesia in Katowice, Silesian Center for Heart Disease, Poland

4 Human Nutrition Department, Faculty of Health Science, Jagiellonian University Medical College, Cracow, Poland

5 Department of Human Nutrition, Faculty of Health Sciences in Bytom, Medical University of Silesia, Zabrze, Poland

Abstract

Background. Recent studies have reported that hormonal changes during the menstrual cycle in women who do not receive hormonal therapy have a significant influence on their eating habits.
Objectives. The aim of this study was to evaluate the eating habits of women not receiving hormonal contraception in relation to menstrual cycle phases.
Material and Methods. A two-part survey questionnaire was used as a study tool. Eating habits were analyzed with a 24-hour dietary recall questionnaire. The following macronutrients were calculated: daily energy value (kcal), and amounts (g, %) of protein, fat, carbohydrates, and sucrose. The study group comprised 77 college students with regular menstrual cycles. Exclusion criteria included the use of any oral contraceptive, the use of medication for any chronic disease, any eating disorder, and a lack of written informed consent.
Results. The median total energy intake from macronutrients was highest during the luteal phase. Median protein, fat, carbohydrate, and sucrose intake were also highest during the luteal phase. The percentage of energy intake from protein was lowest during the luteal phase and highest during the follicular phase. The percentage of energy intake from sucrose was highest during the luteal phase, which was significantly greater than that during the ovulation phase.
Conclusion. Eating habits could be influenced by hormone secretion throughout the menstrual cycle. Increased appetite was observed in the luteal phase. Total energy, fat, carbohydrate, and protein intake fluctuated across the menstrual cycle. Fat, protein, carbohydrate, and sucrose intake were highest in the luteal phase.

Streszczenie

Wprowadzenie. Ostatnie doniesienia wskazują, że zmiana wydzielania hormonów w poszczególnych fazach cyklu u kobiet niestosujących terapii hormonalnej wpływa na ich zachowania żywieniowe.
Cel pracy. Ocena zachowań żywieniowych kobiet w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego w grupie kobiet niestosujących antykoncepcji hormonalnej.
Materiał i metody. Do badania wykorzystano kwestionariusz składający się z 2 części. Oceny żywienia dokonano za pomocą wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Obliczono dzienną podaż energetyczną diety (kcal) oraz zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy (g, %). Grupę badaną stanowiły studentki jednej ze szkół wyższych. Do badania włączono 77 kobiet mających regularny cykl menstruacyjny. Kryterium wykluczenia z badania było przyjmowanie każdego rodzaju doustnej antykoncepcji hormonalnej, jakichkolwiek leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych, zaburzenia odżywiania oraz brak zgody na udział w badaniu.
Wyniki. Mediana podaży energii ze składników odżywczych była najwyższa w fazie lutealnej. W tej fazie zaobserwowano również najwyższe (mediana) spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy. Procentowy udział energii pochodzącej z białka był najniższy w fazie lutealnej, a najwyższy w fazie folikularnej. Z kolei procentowy udział energii pochodzącej z sacharozy był najwyższy w fazie lutealnej i znacząco przewyższał udział energii z tego składnika w fazie owulacyjnej.
Wnioski. Zachowania żywieniowe mogą być kształtowane przez hormony wydzielane podczas cyklu menstruacyjnego. Wzrost apetytu zaobserwowano w fazie lutealnej. Wartość energetyczna diety oraz spożycie tłuszczu, węglowodanów i białka ulega wahaniom w trakcie cyklu menstruacyjnego. Spożycie tłuszczu, białek, węglowodanów i sacharozy było najwyższe w fazie lutealnej.

Key words

appetite, eating habits, food intake, menstrual cycle, calories

Słowa kluczowe

apetyt, zachowania żywieniowe, spożycie żywności, cykl menstruacyjny, kalorie

Piśmiennictwo (23)

  1. Hirschberg AL. Sex hormones, appetite and eating behaviour in women. Maturitas. 2012;71(3):248–256. doi:10.1016/j.maturitas.2011.12.016
  2. Li ET, Tsang LB, Lui SS. Menstrual cycle and voluntary food intake in young Chinese women. Appetite. 1999;33(1):109–118. doi:10.1006/appe.1999.0235
  3. Saad G, Strenstron E. Calories, beauty, and ovulation: The effects of the menstrual cycle on food and appearance-related consumption. J Cons Psychol. 2012;22(1):102–113. doi:10.1016/j.jcps.2011.10.001
  4. Chung SC, Bond EF, Jarrett ME. Food intake changes across the menstrual cycle in Taiwanese women. Biol Res Nurs. 2010;12(1):37–46. doi:10.1177/1099800410364554
  5. Davidsen L, Vistisen B, Astrup A. Impact of the menstrual cycle on determinants of energy balance: A putative role in weight loss attempts. Int J Obes (Lond). 2007;31(12):1777–1785. doi:10.1038/sj.ijo.0803699
  6. Albeshri A. Dietary intake and food craving during normal menstrual cycling [PhD thesis]. Kent, OH: Kent State University College of Education; 2015.
  7. Zhang Y, Nadeau M, Faucher F, et al. Progesterone metabolism in adipose cells. Mol Cell Endocrinol. 2009;298(1–2):76–83. doi:10.1016/j.mce.2008.09.034
  8. Dye L, Blundell JE. Menstrual cycle and appetite control: Implications for weight regulation. Hum Reprod. 1997;12(6):1142–1151. doi:10.1093/humrep/12.6.1142
  9. World Health Organization. Waist Circumference and Waist-to-Hip Ratio: Report of a WHO expert consultation. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2011. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44583/9789241501491_eng.pdf;jsessionid=CC3D61A9E2C916B3A48F0295DBF261CB?sequence=1. Accessed on December 23, 2011.
  10. Johnson WG, Corrigan SA, Lemmon CR, Bergeron KB, Crusco AH. Energy regulation over the menstrual cycle. Physiol Behav. 1994;56(3):523–537. doi:10.1016/0031-9384(94)90296-8
  11. Budak E, Fernandez Sanchez M, Bellver J, Cervero A, Simon C, Pellicer A. Interactions of the hormones leptin, ghrelin, adiponectin, resistin, and PYY3-36 with the reproductive system. Fertil Steril. 2006;85(6):1563–1581. doi:10.1016/j.fertnstert.2005.09.065
  12. Pelkman CL, Heinbach RA, Rolls BJ. Reproductive hormones and eating behavior in young women. Appetite. 2000;34(2):217–218. doi:10.1006/appe.1999.0309
  13. Pelkman CL, Chow M, Heinbach RA, Rolls BJ. Short-term effects of a progestational contraceptive drug on food intake, resting energy expenditure, and body weight in young women. Am J Clin Nutr. 2001;73(1):19–26. doi:10.1093/ajcn/73.1.19
  14. Gorczyca AM, Sjaarda LA, Mitchell EM, et al. Changes in macronutrient, micronutrient, and food group intakes throughout the menstrual cycle in healthy, premenopausal women. Eur J Nutr. 2016;55(3):1181–118. doi:10.1007/s00394-015-0931-0
  15. Elliott SA, Ng J, Leow MK, Henry CJ. The influence of the menstrual cycle on energy balance and taste preference in Asian Chinese women. Eur J Nutr. 2015;54(8):1323–1332. doi:10.1007/s00394-014-0812-y
  16. Hill AJ, Heaton-Brown L. The experience of food craving: A prospective investigation in healthy women. J Psychosom Res. 1994;38(8):801–814. doi:10.1016/0022-3999(94)90068-x
  17. Tucci SA, Murphy LE, Boyland EJ, Dye L, Halford JC. Oral contraceptive effects on food choice during the follicular and luteal phases of the menstrual cycle: A laboratory based study. Appetite. 2010;55(3):388–392. doi:10.1016/j.appet.2010.06.005
  18. Rossi L, Tirapegui J. Serotoninergic system and its implications on physical exercise [in Portuguese]. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2004;48(1):227–233. doi:10.1590/s0004-27302004000200004
  19. Martini MC, Lampe JW, Slavin JL, Kurzer MS. Effect of the menstrual cycle on energy and nutrient intake. Am J Clin Nutr. 1994;60(6):895–899. doi:10.1093/ajcn/60.6.895
  20. Tarasuk V, Beaton GH. Menstrual-cycle patterns in energy and macronutrient intake. Am J Clin Nutr. 1991;53(2):442–447. doi:10.1093/ajcn/53.2.442
  21. Dalvit-McPhillips SP. The effect of the human menstrual cycle on nutrient intake. Physiol Behav. 1983;31(2):209–212. doi:10.1016/0031-9384(83)90120-8
  22. Karhunen LJ, Lappalainen RI, Haffner SM, et al. Serum leptin, food intake and preferences for sugar and fat in obese women. Int J Obes Relat Metab Disord. 1998;22(8):819–821. doi:10.1016/0031-9384(83)90120-8
  23. McNeil J, Doucet E. Possible factors for altered energy balance across the menstrual cycle: A closer look at the severity of PMS, reward driven behaviors and leptin variations. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012;163(1):5–10. doi:10.1016/j.ejogrb.2012.03.008