Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2019, tom 9, nr 1, styczeń-marzec, str. 33–39
doi: 10.17219/pzp/93097
Typ publikacji: praca oryginalna
Język publikacji: polski
Pobierz cytowania:
Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
Evaluation of selected dietary habits among students of Medical University of Bialystok
1 Zakład Biotechnologii Żywności, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Białystok, Polska
Streszczenie
Wprowadzenie. Racjonalne żywienie pozwala na zachowanie pełni zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Wyższe uczelnie medyczne oraz osoby na nich studiujące kojarzone są z wysoką świadomością zasad ochrony zdrowia. Jednym z kluczowych elementów prewencji chorób, w szczególności chorób cywilizacyjnych, jest prawidłowe żywienie, szczególnie we wczesnych okresach życia.
Cel pracy. Celem niniejszej pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Materiał i metody. Badaniem objęto 94-osobową grupę studentów w wieku 19–25 lat. Metodę badania stanowił anonimowy kwestionariusz ankiety oraz kwestionariusz częstotliwości spożycia i wywiadu 24-godzinnego. Do analizy danych wykorzystano elementy statystyki opisowej oraz test U Manna–Whitneya.
Wyniki. Przeważająca część respondentów (87%) charakteryzowała się prawidłową masą ciała. Analiza wykazała, iż sposób żywienia większości z nich był zgodny z obowiązującymi rekomendacjami. Do pozytywnych aspektów diety badanych osób należało m.in. spożywanie odpowiedniej ilości posiłków w ciągu dnia oraz regularne jedzenie śniadań. Podjadając pomiędzy posiłkami, młodzi ludzie wybierali najczęściej zdrowe przekąski. Badani wypijali odpowiednią ilość płynów, często zaspokajając pragnienie wodą. Do najczęściej popełnianych błędów należała natomiast niewystarczająca częstotliwość spożycia ryb, surowych warzyw oraz nasion roślin strączkowych. Odnotowano istotnie statystycznie wyższe spożycie węglowodanów w grupie kobiet w porównaniu z grupą mężczyzn.
Wnioski. Podsumowując, można stwierdzić, iż studentom Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku znajomość zasad racjonalnego żywienia jest dobrze znana.
Abstract
Background. Rational nutrition promotes health and good condition of the whole body. It is considered as an important factor in the prevention of diseases, especially civilization diseases. Medical universities and their students are associated with high level of knowledge of health protection. One of the key elements of disease prevention is adequate nutrition, especially in the early stages of life.
Objectives. The aim of this study was to evaluate selected dietary habits among students of the Medical University of Bialystok.
Material and Methods. The study was conducted in 94 students aged 19–25. An anonymous questionnaire, as well as a food frequency questionnaire and a 24-hour dietary recall were used as research methods. The elements of descriptive statistics and the Mann-Whitney U test were used to analyze the data.
Results. The majority of respondents (87%) were characterized by healthy weight. The analysis showed that the nutrition of most of the students was consistent with dietary recommendations. The positive aspects of their dietary habits included consuming adequate amounts of meals daily and regular consumption of breakfasts. When snacking between meals, young people usually were choosing healthy products. They consumed appropriate amounts of fluids, often satisfying their thirst with water. The most frequent dietary flaw was the insufficient frequency of eating fish, raw vegetables and legumes. There was a statistically significant higher carbohydrate intake in the group of women compared to men.
Conclusion. In conclusion, this study shows that the students of the Medical University of Bialystok demonstrate a good knowledge of the principles of rational nutrition.
Słowa kluczowe
dieta, żywienie, uczelnie medyczne
Key words
diet, nutrition, medical university
Piśmiennictwo (18)
- Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa, Polska: Instytut Żywności i Żywienia; 2010.
- Ponczek D, Olszowy I. Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Probl Hig Epidemiol. 2012;93(2):260–268. http://www.phie.pl/pdf/phe-2012/phe-2012-2-260.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- World Health Organization. http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi. Dostęp 14.02.2019.
- Rasińska R. Nawyki żywieniowe studentów w zależności od płci. Now Lek. 2012;81(4):354–359. http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/2012/4/354_4_81_2012.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Seń M, Zacharczuk A, Lintowska A. Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidłowego żywienia. Piel Zdr Publ. 2012;2(2):113–123. http://pzp.umw.edu.pl/pl/article/2012/2/2/113/. Dostęp 14.02.2019.
- Kardjalik K, Bryła M, Maniecka-Bryła I. Zachowania zdrowotne związane z odżywianiem oraz występowanie nadwagi i otyłości w grupie studentów. Probl Hig Epidemiol. 2012;93(1):71–79. http://www.phie.pl/pdf/phe-2012/phe-2012-1-071.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Wachowiak N, Steinka I. Ocena nawyków żywieniowych młodych konsumentów z województwa pomorskiego. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 2014;86:110–122.
- Rodziewicz-Gruhn J, Połacik J. Diagnoza nawyków żywieniowych studentów różnych kierunków studiów w Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie – Kultura Fizyczna. 2013;12(2):173–191. http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-44c4c18d-bc2d-4ec4-bc4b-8748f21fbc27/c/173-191.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Stefańska E, Ostrowska L, Radziejewska I, Kardasz M. Zwyczaje żywieniowe studentek UMB w zależności od sytuacji ekonomiczno-społecznej. Roczn PZH. 2011;62(1):59–63. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/zwyczaje-zywieniowe-studentek-umb-w-zaleznosci-od-sytuacji-ekonomiczno-spolecznej?lang=pl. Dostęp 14.02.2019.
- Szczodrowska A, Krysiak W. Analiza wybranych zwyczajów żywieniowych oraz aktywności fizycznej studentów łódzkich szkół wyższych. Probl Hig Epidemiol. 2013;94(3):518–521.
- Główny Urząd Statystyczny. Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa, Polska: Zakład Wydawnictw Statystycznych; 2013:334. https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2013,6,7.html. Dostęp 14.02.2019.
- Cieślik E, Siembida A, Cieślik I, Zaglaniczna K. Świadomość żywieniowa spożywania ryb i przetworów wśród mieszkańców województwa małopolskiego. Bromat Chem Toksykol. 2014;47(1):49–56. http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2014/BR%201-2014%20s_%20049-056(1).pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Szponar B, Krzyszycha R. Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007–2008. Bromat Chem Toksykol. 2009;42(2):111–116. http://ptfarm.pl/download/8,6,96,3,2. Dostęp 14.02.2019.
- Głodek E, Gil M, Rudy M, Pawlos M. Ocena częstotliwości spożycia przez studentów wybranych źródeł błonnika pokarmowego. Roczn PZH. 2011;62(4):409–412. http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.dl-catalog-0a746c50-b1c9-437d-9590-8c224827ad5f/c/09_RPZH_vol_62_nr_4-2011_409.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Jarosz M, red. Normy żywienia dla populacji Polski. Warszawa, Polska: Instytut Żywności i Żywienia; 2017.
- Malara M, Lutosławska G. Aktywność fizyczna i zwyczaje żywienio-we a profil lipidowy osocza młodych mężczyzn i kobiet. Roczn PZH. 2010;61(4):405–412. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/aktywnosc-fizyczna-i-zwyczaje-zywieniowe-a-profil-lipidowy--osocza-mlodych-mezczyzn-i-kobiet?lang=pl. Dostęp 14.02.2019.
- Stefańska E, Ostrowska L, Radziejewska I, Kardasz M. Sposób żywienia studentów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w zależności od miejsca zamieszkania w trakcie studiów. Probl Hig Epidemiol. 2010;91(4):585–590. http://www.phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-4-585.pdf. Dostęp 14.02.2019.
- Smorczewska-Czupryńska B, Ustymowicz-Farbiszewska J, Cymek P, Dubiel J, Karczewski J. Analiza wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku oraz zawartości w nich podstawowych składników odżywczych. Bromat Chem Tokykol. 2009;42(3):714–717. http://ptf.content-manager.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200714-0717.pdf. Dostęp 14.02.2019.




