Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2017, tom 7, nr 3, lipiec-wrzesień, str. 177–187
doi: 10.17219/pzp/70426
Typ publikacji: praca oryginalna
Język publikacji: polski
Pobierz cytowania:
Wiedza żywieniowa pracowników ochrony zdrowia
Nutrition knowledge of healthcare staff
1 Katedra i Zakład Podstawowych Nauk Medycznych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Bytom
Streszczenie
Wprowadzenie. Żywienie jest najważniejszym czynnikiem kształtującym stan zdrowia człowieka, a w czasie choroby wpływa na proces leczenia. W zapobieganiu chorobom istotną rolę odgrywa edukacja zdrowotna społeczeństwa, zwłaszcza dotycząca odżywiania i aktywności fizycznej. Proces ten zależy od wykwalifikowanego personelu medycznego. Właściwie zorganizowana opieka medyczna powinna charakteryzować się możliwie jak najwyższą jakością i efektywnością z wykorzystaniem odpowiedniego poziomu wiedzy pracowników ochrony zdrowia.
Cel pracy. Ocena wiedzy żywieniowej, wiedzy z zakresu profilaktyki zdrowotnej oraz stanu odżywienia pracowników ochrony zdrowia.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 113 pracowników jednego ze szpitali powiatowych województwa śląskiego. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego z użyciem anonimowej ankiety (I etap) oraz analizę BIA składu ciała za pomocą urządzenia Tanita BC 420 P MA (II etap).
Wyniki. Na podstawie przeprowadzonych badań zaobserwowano, że posiadana przez pracowników ochrony zdrowia wiedza dotycząca żywienia i prozdrowotnych zachowań żywieniowych jest niewystarczająca. Wartości BMI wskazywały na występowanie nadmiernej masy ciała u większości badanych (64,61%). U prawie połowy pracowników szpitala (49%) stwierdzono ponadnormatywną zawartość tkanki tłuszczowej.
Wnioski. Ankietowanych charakteryzuje niedostateczny poziom wiedzy żywieniowej. Nie wykazano korelacji między wiedzą żywieniową a stanem odżywienia respondentów. Lekarze i pielęgniarki mają większą wiedzę od pozostałych pracowników. Rolę opiekuna i edukatora żywieniowego w placówkach ochrony zdrowia powinien pełnić wykwalifikowany dietetyk.
Słowa kluczowe
stan odżywienia, pracownicy ochrony zdrowia, impedancja bioelektryczna, wiedza żywieniowa
Piśmiennictwo (34)
- Janowski M, Rasińska R. Wybrane zachowania zdrowotne pracowników ochrony zdrowia. Pielęg Pol. 2015; 2(56): 164–169.
- Sachocka L, Wojtyłko A, Grad I, Kiliś-Pstrusińska K. Sposób odżywiania pracowników ochrony zdrowia na przykładzie studentów studiów niestacjonarnych PMWSZ w Opolu. Piel Zdr Publ. 2012; 2(2): 109–112.
- Lipka A, Janiszewski M, Musiałek M, Dłużniewski M. Studenci medycyny a zdrowy styl życia. Pedagogika Społeczna. 2015; 56(2): 189–203.
- Jarosz M (red.). Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Warszawa: IŻiŻ; 2011.
- Niedźwiedzka M, Grzybowski A. Sposób żywienia wybranej grupy lekarzy. Probl Hig Epidemiol. 2011; 92(4): 973–976.
- Podgórska L, Paśnik K. Rola dietetyka w prowadzeniu chorego leczonego bariatrycznie. Piel Zdr Publ. 2014; 4(3): 277–283.
- Walczak M. Dietetyk w systemie ochrony zdrowia w Polsce i w wybranych krajach. Pr Nauk Uniw Ekon Wroc. 2013; 319: 194–217.
- Informacja o wynikach kontroli żywienia i utrzymania czystości w szpitalach publicznych – raport NIK, Delegatura w Krakowie (Nr ewid. 9/2009/P08141/LKR), 2009; https://www.nik.gov.pl/plik/id,95,vp,95.pdf (data dostępu: 6.05.2016).
- Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K. Wytyczne ESH/ESC dotyczące postępowania w nadciśnieniu tętniczym w 2013 roku. Kardiol Pol. 2013; 71(3): 27–118.
- Orlicz-Szczęsna G, Szymańska M, Kucharska K. Rola żywienia w leczeniu zaburzeń lipidowych. Curr Probl Psychiatry. 2011; 12(3): 363–366.
- Bornszeska-Kornacka M, Wachtan-Janicka J, Wesołowska A, et al. Stanowisko grupy ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Stand Med, Pediatr. 2013; 10: 265–279.
- Lewtak K, Poznańska A. Uwarunkowania prowadzenia edukacji zdrowotnej pacjentów przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Przegl Epidemiol. 2012; 66: 697–704.
- Wojciechowska M, Izdebska E. Profilaktyka nadciśnienia tętniczego. Med Og Nauk Zdr. 2014; 20(4): 370–373.
- Arendt A, Laszczyńska M, Bażydło M, Kotwas A, Karakiewicz B. Ocena zachowań zdrowotnych mężczyzn po 40 roku życia. Probl Hig Epidemiol. 2014; 95(3): 659–666.
- Cianciara D. Społeczny wymiar żywienia – zadania dla promocji zdrowi w Polsce. Hygeia Public Health. 2011; 46(1): 21–24.
- Burczyński T, Gotlib J. Ocena wiedzy pacjentów w fazie rekonwalescencji po zabiegu angioplastyki tętnic wieńcowych na temat eliminowania czynników ryzyka choroby wieńcowej jako elementu prozdrowotnego stylu życia. Med Og Nauk Zdr. 2014; 20(2): 199–207.
- Sałaga-Pylak M, Pikuła A, Borzęcki A. Interprofessional topics in didactic activity of the Department of Hygiene At the Medical University of Lublin. Probl Hig Epidemiol. 2006; 86(4): 412–416.
- Grabowska H, Grabowski W, Świetlik D, Narkiewicz K. Wpływ samooceny na zakres przygotowania pielęgniarek do prewencji nadciśnienia tętniczego. Probl Pielęg. 2013; 21(2): 156–163.
- Grabowska H, Grabowski W, Grzegorczyk M, et al. Wpływ diety na ryzyko pierwotnego nadciśnienia tętniczego. Zalecenia dietetyczne stosowane w prewencji nadciśnienia tętniczego. Probl Pielęg. 2011; 19(4): 538–544.
- Napierała M, Hermann D, Gutowska I, Bryśkiewicz M, Homa K. Weryfikacja mitów żywieniowych na temat diety cukrzycowej. Diabetol Klin. 2013; 2(1): 3–8.
- Boratyn-Dubiel L, Chmiel Z. Znaczenie edukacji zdrowotnej dla pacjentów z cukrzycą. Zdr Publ. 2010; 120(3): 316–323.
- Hołyńska A, Kucharska A, Sińska B, Panczyk M. Poziom wiedzy żywieniowej a sposób żywienia chorych na cukrzycę leczonych insuliną. Pol Med J. 2015; 39(233): 292–296.
- Bronkowska M, Zatońska K, Orzeł D, Biernat J. Ocena wiedzy żywieniowej osób z cukrzycą typu 2 w świetle zaleceń dietetycznych. Bromat Chem Toksykol. 2013; 4: 520–530.
- Słońska Z, Borowiec A, Makowska M. Wiedza i postrzeganie własnych kompetencji oraz udzielanie porad z zakresu wybranych behawioralnych czynników ryzyka chorób układu krążenia wśród pielęgniarek podstawowej opieki zdrowotnej. Pol Przegl Kardiol. 2007; 9(1): 15–19.
- Nowakowska I, Kubara K. We mnie jest moc! Czy społeczeństwo ma wiedzę na temat korzyści płynących z profilaktyki zdrowotnej? Pielęg Pol. 2015; 2(56): 149–152.
- Rasińska R, Nowakowska I. Postrzeganie zdrowia przez pielęgniarki po czterdziestym roku życia. Pielęg Pol. 2014; 2(52): 111–116.
- Waśkiewicz A. Jakość żywienia i poziom wiedzy zdrowotnej u młodych dorosłych Polaków – badanie WOBASZ. Probl Hig Epidemiol. 2010; 91(2): 233–237.
- Gacek M. Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna w grupie lekarzy. Probl Hig Epidemiol. 2011; 92(2): 254–259.
- Janiszewska R. Ocena składu ciała metodą bioelektrycznej impedancji u studentów o różnym stopniu aktywności fizycznej. Med Og Nauk Zdr. 2013; 18(2): 173–176.
- Maćkowska-Kędziora A, Cieślewicz A, Baszko A, Jabłecka A. Czy konieczna jest modyfikacja zaleceń żywieniowych w zespole metabolicznym (zespół X)? Farm Współ. 2014; 7: 57–61.
- Tsigos C, Hainer V, Basdevant A, et al. Management of obesity in adults: European clinical practice guidelines. Endokrynol Otyłość. 2009; 5(3): 87–98.
- Pyrzyńska E. Zalecenia żywieniowe i formy ich rozpowszechniania. Zesz Nauk UE, Kraków. 2014; 3(927): 75–86.
- Rybkowska A. Mity i stereotypy żywieniowe. Zesz Nauk AM, Gdynia. 2014; 86: 7–15.
- Taradejna B. Rola kompetencji zawodowych na współczesnym rynku pracy. Bezp Pr Nauk Prakt. 2014; 8: 22–26.




