Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2015, tom 5, nr 4, październik-grudzień, str. 379–383
doi: 10.17219/pzp/60901
Typ publikacji: praca oryginalna
Język publikacji: polski
Pobierz cytowania:
Ocena wpływu diagnostyki na stan odżywienia hospitalizowanych pacjentów
An Assessment of the Influence of Diagnostic Examination on Nutritional Status of Hospitalized Patients
1 Zakład Dietetyki, Katedra Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wrocław
Streszczenie
Wprowadzenie. Niedożywienie w istotny sposób wpływa na skuteczność i czas leczenia, zwiększa częstość powikłań, a także odpowiada za częstsze występowanie zaostrzeń. W celu oceny ryzyka niedożywienia chorych powstał kwestionariusz NRS 2002 (Nutritional Risk Score).
Cel pracy. Ocena wpływu przygotowań do badań diagnostycznych hospitalizowanych pacjentów na stan ich odżywienia.
Materiał i metody. Analizie retrospektywnej poddano historie chorób 100 pacjentów (63 kobiet i 37 mężczyzn) w średnim wieku (53,6 lat ± 16,1 lat) przyjętych w 2013 r. w trybie planowym do Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w celu wykonania badań diagnostycznych. W analizie uwzględniono czas pozostawania pacjentów na czczo w stosunku do czasu trwania hospitalizacji, a wynik ten porównano ze wskaźnikiem masy ciała BMI i oceną stanu odżywienia według kwestionariusza NRS 2002.
Wyniki. Z badania wynika, że średni czas hospitalizacji wynosił 82 godz. 31% czasu spędzonego w szpitalu pacjenci pozostawali na czczo (średnio 25,3 godz.). Pacjenci mający niedowagę (BMI = 3 pkt) byli na czczo przez 33,6 godz. (28% czasu hospitalizacji), a pacjenci starsi (> 65 lat; n = 34) spędzali na czczo 27,5 godz. (30% czasu spędzonego w szpitalu). Czas hospitalizacji pacjentów, u których rozpoznano niedowagę, niedożywienie oraz osób starszych był wyraźnie dłuższy niż ogółu populacji (82 godz.) i wynosił odpowiednio 111, 120 i 91 godz. Pacjenci mający choroby organiczne (n = 23) więcej czasu spędzają na czczo (26,6 godz., co stanowi 37,7% czasu hospitalizacji) w porównaniu z pacjentami skarżącymi się na dolegliwości czynnościowe (n = 77) (24 godz. – 28,7% czasu hospitalizacji).
Wnioski. Czas hospitalizacji pacjentów, u których rozpoznano niedowagę, niedożywienie oraz osób starszych był wyraźnie dłuższy oraz pozostawali oni dłużej na czczo w porównaniu z populacją ogólną.
Abstract
Background. Malnutrition has a reasonable impact on the efficiency and the time of treatment, it also increases the frequency of complications. Nutritional Risk Score 2002 (NRS 2002) questionnaire was developed in order to assess the risk of malnutrition among the patients.
Objectives. The aim of the thesis was to assess the influence of diagnostic examination on nutritional status of hospitalized patients.
Material and Methods. A retrospective analysis has been carried out on 100 patients histories (63 women and 37 men) who were middle-aged and were admitted due to planned diagnostic treatments in the Clinic of Gatroenterology and Hepatology, Wroclaw Medical University, in 2013. During the analysis the authors took into consideration the time during which the patient was under fasting conditions with regard to the period of hospitalization. The result of the analysis was compared to the BMI indicator as well as to the assessment ot the nutrition state.
Results. The research indicates that medium time of hospitalisation was 82 h. Thirty one percent of the time spent in hospital the patients were under fasting conditions (25.3 h). The underweight patients (BMI = 3 points) were without a meal approximately for 36.7 h (33% of the whole time spent at hospital) and 33.6 h (28% of the time spent at hospital). Older patients were without food for 27.5 h (30% of time spent at hospital). The time of hospitalization of underweight, malnutritioned and older patients was generally longer than the overall of population and equalled adequately 111 h, 120 h, and 91 h. Patients suffering from organic conditions spend more time without a meal if compared to patients with functional afflictions.
Conclusion. The time of hospitalization of underweight, malnutritioned and older patients was significantly longer and they spend more time under fasting conditions compared to general population.
Słowa kluczowe
diagnostyka, niedożywienie, hospitalizacja
Key words
diagnosis, malnutrition, hospitalization
Piśmiennictwo (18)
- Jarosz M.: Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011, 26–28.
- Kyle U., Schneider S., Pirlich M.: Does nutritional risk, as assessed by Nutritional Risk Index, increase during hospital stay? A multinational population-based study. Clin. Nutr. 2005, 24, 516–524.
- Correia M.I.T, Campos A.C.L.: Prevalence of Hospital Malnutrition in Latin. Nutrition 2003, 19, 823–825.
- Kondrup J., Rasmussen H.H., Hamberg O.: Nutritional Risk Screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin. Nutr. 2003, 22, 321–336.
- Kondrup J., Allison S.P., Elia M.: ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002. Clinical Nutrition 2003, 22, 415–421.
- Álvarez-Hernández J., Planas Vila M., León-Sanz M., García de Lorenzo A., Celaya-Pérez S., García-Lorda P., Araujo K., Sarto Guerri B.: Prevalence and costs of malnutrition in hospitalized patients. Nutr. Hosp. 2012, 27, 1049–1059.
- Cássia de Aquino R., Tucunduva S.: Identification of malnutrition risk factors in hospitalized patients. Rev. Assoc. Med. Bras. 2011, 57.
- Murphy K.: Malnutrition in the community and hospital setting. Published online. The Patients Association 2011, 9.
- Oluwayemisi L.A., Koelling T.M., Hummel S.L.: Nutritional Risk Index predicts mortality in hospitalized advanced heart failure patients. Published Online. 2015.
- Kyle U.G., Genton L., Pichard C.: Hospital length of stay and nutritional status. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care 2005, 8, 397–402.
- Correia M.I.T, Campos A.C.L.: Prevalence of Hospital Malnutrition in Latin. Nutrition 2003, 19, 823–825.
- Allard J.P., Keller H., Teterina A., Jeejeebhoy K.N., Laporte M., Duerksen D.R., Gramlich L., Payette H., Bernier P., Davidson B., Lou W.: Factors associated with nutritional decline in hospitalised medical and surgical patients admitted for 7 d or more: a prospective cohort study. Br. J. Nutr. 2015, 15, 1–11.
- Barker L.A., Gout B.S., Crowe T.C.: Hospital Malnutrition: Prevalence, Identification and Impact on Patients and the Healthcare System. Int. J. Environ. Res. Publ. Health 2011, 8, 514–527.
- Hungry to be heard. The scandal of malnourished older people in hospital; Age Concern.2006.www.ageconcern. org.uk/AgeConcern/Documents/Hungry_to_be_Heard_August_2006.pdf.
- Bouillanne O., Morineau G., Dupont C., Coulombel I., Vincent J.P., Nicolis I., Benazeth S., Cynober L., Aussel C.: Geriatric Nutritional Risk Index: a new index for evaluating at-risk elderly medical patients. Am. J. Clin. Nutr. 2005, 4, 777–783.
- Allard J.P., Keller H., Jeejeebhoy K.N., Laporte M., Duerksen D.R., Gramlich L., Payette H., Bernier P., Davidson B., Teterina A., Lou W.: Decline in nutritional status is associated with prolonged length of stay in hospitalized patients admitted for 7 days or more: A prospective cohort study. Clin. Nutr. 2015, 15, 261–5614.
- Allard J.P., Keller H., Jeejeebhoy K.N., Laporte M., Duerksen D.R., Gramlich L., Payette H., Bernier P., Vesnaver E., Davidson B., Teterina A., Lou W.: Malnutrition at Hospital Admission-Contributors and Effect on Length of Stay: A Prospective Cohort Study From the Canadian Malnutrition Task Force. J. Parenter Enteral. Nutr. 2015, 23.
- Thomas J.M., Isenring E., Kellett E.: Nutritional status and length of stay in patients admitted to an Acute Assessment Unit. J. Hum. Nutr. Diet. 2007, 20, 320–328.




