Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2017, vol. 7, nr 3, July-September, p. 223–226
doi: 10.17219/pzp/66326
Publication type: review article
Language: Polish
Download citation:
Zaburzenia odżywiania a ciąża
Eating disorders during pregnancy
1 Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Podstaw Położnictwa, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
2 Zakład Podstaw Położnictwa, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Lublin
Streszczenie
Sposób odżywiania się kobiet w ciąży wpływa zarówno na rozwój płodu znajdującego się w łonie matki, jak i na zdrowie dziecka już po urodzeniu. Modyfikacja diety w czasie ciąży wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania organizmu matki nie tylko na energię w postaci podstawowych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany, ale również na składniki mineralne i witaminy, m.in. kwas foliowy, żelazo, witaminę A. Wyniki najnowszych badań pokazują, że zarówno niedożywienie organizmu matki, jak i spożywanie nadmiernej ilości pokarmów przez kobietę podczas 9 miesięcy ciąży niesie za sobą szkodliwe skutki dla rozwijającego się płodu. Nieprawidłowe żywienie może sprzyjać wystąpieniu poronienia, wad wrodzonych lub przedwczesnego porodu, ale też zwiększać zagrożenie pojawienia się dolegliwości zdrowotnych, takich jak otyłość czy cukrzyca, w starszym wieku. W związku z powyższym ważną rolę w pracy położnych oraz ginekologów odgrywa promocja zdrowego odżywiania wśród kobiet w okresie koncepcyjnym i w czasie ciąży. Dieta może przyczynić się do prawidłowego rozwoju płodu i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób w wieku dorosłym.
Słowa kluczowe
ciąża, ortoreksja, otyłość, bulimia, anoreksja
References (19)
- Strzelecki W, Cybulski M, Strzelecka M, Dolczewska-Samela S. Zmiana wizerunku medialnego kobiety a zaburzenia odżywiania we współczesnym świecie. Now Lek. 2007; 76(2): 173–181.
- Izydorczyk B, Rybicka-Klimczyk A. Środki masowego przekazu i ich rola w kształtowaniu wizerunku ciała u zróżnicowanych wiekiem życia kobiet polskich (analiza badań własnych). Probl Med Rodz. 2009; 11(3).
- Mrzygłód S. Wpływ odżywiania matki na rozwój płodu. Probl Hig Epidemiol. 2007; 88(4): 402–407.
- Klasyfikacja zaburzeń psychicznych i zaburzeń zachowania w ICD-10. Kraków–Warszawa: IPiN 1997.
- Dittfeld A, Koszowska A, Fizia K, Ziora K. Ortoreksja – nowe zaburzenie odżywiania. Ann Acad Med Siles. 2013; 67(6): 393–399.
- Mitchell AM, Bulik CM. Eating disorders and women’s health: An update. J Midwifery Womens Health. 2006; 51: 193–201.
- Kanadys WM, Leszczyńska-Gorzelak B, Oleszczuk J. Otyłość u kobiet. Aspekty kliniczne otyłości podczas ciąży. Perinatol Neonatol Ginekol. 2009; 2(4): 254–265.
- Makara-Studzińska M, Buczyjan A, Morylowska J. Jedzenie – przyjaciel i wróg. Korelaty psychologiczne otyłości. Przegląd piśmiennictwa. Zdr Publ. 2007; 117(3): 392–396.
- Dycht M, Marszałek L. Mass media i reklama a choroby cywilizacyjne: anoreksja i bulimia. Seminare. Learned Investigations (Seminare. Poszukiwania naukowe), issue: 30/2011, pages: 147–158.
- Lwow F, Dunajska K, Milewicz A. Występowanie czynników ryzyka jadłowstrętu psychicznego i bulimii u 18-letnich dziewcząt. Endokrynol Otył Zab Przem Mat. 2007; 3(3), 33–38.
- Malara B, Jośko J, Kasperczyk J, Kamecka-Krupa J. Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania wśród młodzieży w wybranych miastach województwa śląskiego. Probl Hig Epidemiol. 2010; 91(3): 388–392.
- Koszowska A, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B. Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe. Hygeia Public Health. 2013; 48(3): 279–284.
- Jana-Kozik M, Zejda J, Stochel M, Brożek G, Janas A, Jelonek I. Ortoreksja – nowe rozpoznanie? Psychiatr Pol. 2012; 46(3), 441–450.
- Gubiec E, Stetkiewicz-Lewandowicz A, Rasmus P, Sobów T. Problem ortoreksji w grupie studentów kierunku dietetyka. Med Ogólna Nauki Zdr. 2015; 21(1), 95–100.
- Fraś M, Gniadek A, Poznańska-Skrzypiec J, Kadłubowska M. Styl życia kobiet w ciąży. Hygeia Public Health. 2012; 47(4): 412–417.
- Bojar I, Humeniuk E, Wdowiak L, Miotła P, Warchoł-Sławińska E, Włoch K. Zachowania żywieniowe kobiet ciężarnych. Probl Hig Epidemiol. 2007; 88(1): 74–77.
- Krus M. Choroby cywilizacyjne i ich wpływ na ciążę i przebieg porodu. [W:] Wybrane aspekty opieki pielęgniarskiej i położniczej w różnych specjalnościach medycyny. Tom 3. Red.: Wojtal M, Żurawicka D. Opole: Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego 2015: 57–60.
- Wójciak RW, Mojs E, Michalska MM, Samulak D. Podejmowanie odchudzania w okresie ciąży a poporodowe surowicze stężenia żelaza u kobiet – badanie wstępne. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94(4): 893–896.
- Chu SY, Callaghan WM, Kim SY, et al. Maternal obesity and risk of gestational diabetes mellitus. Diab Care. 2007; 30: 2070–2076.




