Nursing and Public Health

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69.56
Average rejection rate – 24.41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodicity – quarterly

Download PDF

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2015, vol. 5, nr 4, October-December, p. 385–391

doi: 10.17219/pzp/61572

Publication type: original article

Language: Polish

Download citation:

  • BIBTEX (JabRef, Mendeley)
  • RIS (Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero)

Creative Commons BY-NC-ND 3.0 Open Access

Spożycie białka, witamin i mikroelementów u osób przewlekle nadużywających alkoholu

Proteins, Vitamins and Microelements Intake Among People with Chronic Alcohol Abuse

Monika A. Tryniecka1,C

1 Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, Nysa

Streszczenie

Wprowadzenie. Uzależnienie od alkoholu może mieć podłoże społeczne, psychologiczne i biologiczne. Dla osób, które postanowiły leczyć się z uzależnienia jedną z najbardziej dostępnych i skutecznych form terapii jest udział w spotkaniach anonimowych alkoholików. Żywienie osób przewlekle nadużywających alkoholu jest nieodłącznym czynnikiem procesu zdrowienia. Wyrównanie podaży białka, witamin i składników mineralnych ma na celu przywrócenie zaburzonej przez przewlekłe picie czynności wielu narządów.
Cel pracy. Ocena spożycia białka oraz wybranych witamin i składników mineralnych w pożywieniu osób przewlekle nadużywających alkoholu.
Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 84 mężczyzn w wieku 24–72 lat. Przedmiotem badań była analiza anonimowej ankiety. Główna część ankiety dotyczyła spożywania podstawowych produktów spożywczych. Z uzyskanych danych za pomocą tabel wartości odżywczych wyliczono występującą w pożywieniu badanych osób zawartość witamin: B1, B2, B3, C, A, D i E oraz składników mineralnych: wapnia (Ca), fosforu (P), magnezu (Mg), żelaza (Fe) i sodu (Na). Otrzymane wyniki porównano z normami Instytutu Żywności i Żywienia na poziomie EAR (średniego zapotrzebowania dla grupy) dla osób zdrowych oraz na poziomie AI (wystarczającego spożycia) dla sodu i witaminy E. W ocenie uwzględniono: wiek, płeć, miejsce zamieszkania, wykształcenie, aktywność zawodową i wskaźnik masy ciała BMI. Praca ta dotyczy osób, które zaprzestały picia alkoholu i obecnie uczęszczają na terapię do stowarzyszenia anonimowych alkoholików.
Wyniki. W badanej grupie zaobserwowano nadmierne spożywanie białka, witamin: B1, B2, B3, C i A oraz składników mineralnych: sodu, fosforu i żelaza. Wykazano niedostateczne spożycie witaminy D oraz przyjmowanie suplementów diety, które w wielu przypadkach było nieuzasadnione.
Wnioski. Wyniki ankiety pokazują, że jest konieczne wsparcie dietetyczne osób przewlekle nadużywających alkoholu, uczestników terapii anonimowych alkoholików.

Abstract

Background. Addiction to alcohol is motivated by social, psychological or biological factors. People with alcohol problem who have decided to attend treatment can choose one of the most common and effective therapies i.e. meetings of Alcoholics Anonymous (AA). Proper and healthy nurition is known to be an essential element of recovery for people with chronic alcohol problem. The rebalance in the intake of proteins, vitamins and minerals is intendent to recover many functions of body organs which have been affected by overtaking alcohol.
Objectives. The purpose of this work research to assess protein, selected vitamins and minerals intake in the diet of people with chronic alcohol overusing issues.
Material and Methods. The subject of this study was an anonymous survey. The main part of the survey includes basic foods intake analysis. From the obtained data, by means of nutritional value, the calculated vitamins content in diet of test group is as follows: B1, B2, B3, C, A, D and E, as well minerals: calcium (Ca), phosphorus (P), magnesium (Mg), iron/ferrous (Fe) and sodium (Na). These results were compared to the standards of the Food and Nutrition Institute for estimated average requirement (EAR) for healthy people and AI (sufficient intake) of sodium and vitamin E. norThe assessment covered age, gender, residence, background, work activity and body mass index (BMI). Research applies to people who have ceased to drink alcohol and who now attend alcoholics anonymous meetings.
Results. In the test group the authors observed an excessive consumption of protein, vitamins B1, B2, B3, C and A, as well minerals such as sodium, phosphorus and ferrous. The results revealed insufficient consumption of vitamin D and also an unjustified intake of supplements in many cases.
Conclusion. Survey results document the need to support making diet plan among people with chronic alcohol problem, anonymous alcoholics members.

Słowa kluczowe

witaminy, białko, spożycie, alkoholizm

Key words

vitamins, alcoholism, intake, protein

References (16)

  1. Ilow R., Regulska-Ilow B., Biernat J., Kowalisko A.: Ocena sposobu żywienia wybranych grup populacji dolnośląskiej – 50-latkowie. Bromat. Chem. Toksykol. 2007, 3, 293–298.
  2. Wyka J., Żechałko-Czajkowska A.: Sposób żywienia z elementami stylu życia 40-letnich mężczyzn z Wrocławia w aspekcie zagrożenia chorobami układu krążenia. Cz. I. Spożycie wybranych składników odżywczych. Żyw. Człow. Metab. 2004, 2, 31, 113–126.
  3. Ilow R., Regulska-Ilow B., Biernat J., Kowalisko A.: Ocena żywienia wybranych grup populacji dolnośląskiej – 40-latkowie. Żyw. Człow. Metab. 2007, 1/2, 34, 647–652.
  4. Lebiedzińska A., Rypina M., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.: Ocena zawartości witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych dorosłych Polaków. Bromat. Chem. Toksykol. 2010, 3, 255–259.
  5. Charzewska J., Chlebna-Sokół D., Chybicka A., Czech-Kowalska J., Dobrzańska A., Helwich E., Imiela J., Karczmarewicz E., Książyk J., Lorenc R., Lukas W., Łukaszewicz J., Marcinkowska-Suchowiejska E., Milanowski A., Milewicz A., Płudowski P., Pronicka E., Radowicki S., Ryżko J., Socha J., Szczepa J., Weker H.: Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009. Probl. Med. Rodz. 2009, 11, 4.
  6. Włodarek D.: Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie. Endokrynol. Otyłość Zab. Przem. Mat. 2009, 5, 4, 245–253.
  7. Jarosz M., Wierzejska R., Mojska H., Świderska K., Siuba M.: Zawartość kofeiny w produktach spożywczych. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 3, 776–781.
  8. Wajszczyk B., Charzewska J.: Zawartość wapnia w dietach Polaków – przegląd piśmiennictwa. Żyw. Człow. Metab. 2013, 3, 40, 137–146.
  9. Różańska D., Wyka J., Biernat J.: Sposób żywienia ludzi starszych mieszkających w małym mieście – Twardogórze. Probl. Hig. Epidemiol. 2013, 94(3), 494–502.
  10. Goluch-Koniuszy Z., Fabiańczyk E.: Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia osób przebywających na emeryturze do 6 miesięcy. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2010, 61, 2, 191–199.
  11. Bolesławska I., Przysławski J., Schlegel-Zawadzka M., Grzymisławski M.: Zawartość składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę tradycyjną i optymalną. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009, 4(65), 303–311.
  12. Charkiewicz E.A., Poniatowski B., Karpińska M., Korecki J., Jamiołkowski J., Szpak A.: Zawartość wapnia i żelaza oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 3(44), 420–427.
  13. Charkiewicz E.A., Szpak A., Poniatowski B., Korecki J., Sawicki Z.: Zawartość składników mineralnych w diecie mężczyzn zamieszkujących Białystok. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 3, 625–628.
  14. Głuszek J.: Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia. Arterial Hypertension 2002, 1(6), 45–51.
  15. Sygnowska E., Waśkiewicz A.: Rola suplementacji w uzupełnianiu niedoborów witamin i składników mineralnych w diecie Polaków objętych badaniem WOBASZ. Bromat. Chem. Toksykol. 2008, 45, 3, 389–394.
  16. Reguła J., Gramza-Michałowska A., Stachowiak B.: Udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92(3), 614–616.