Nursing and Public Health

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69.56
Average rejection rate – 24.41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodicity – quarterly

Download PDF

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2015, vol. 5, nr 4, October-December, p. 365–370

doi: 10.17219/pzp/60524

Publication type: original article

Language: Polish

Download citation:

  • BIBTEX (JabRef, Mendeley)
  • RIS (Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero)

Creative Commons BY-NC-ND 3.0 Open Access

Wiedza matek na temat prawidłowego żywienia oraz kolejności wprowadzania posiłków uzupełniających w diecie dziecka do pierwszego roku życia

Knowledge of Mothers on Proper Nutrition and the Sequence of the Impelentation of Complementary Food in the Diet of a Child in the First Year of Life

Urszula Mierzwińska1,A,B,C,D, Grażyna Dębska2,D,E,F

1 Studentka kierunku pielęgniarstwo, Wydział Zdrowia i Nauk Medycznych, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, Kraków

2 Wydział Zdrowia i Nauk Medycznych, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, Kraków

Streszczenie

Wprowadzenie. Prawidłowe żywienie już od chwili narodzin warunkuje optymalny rozwój fizyczny i intelektualny dziecka, ma również istotne znaczenie dla kształtowania dobrych nawyków żywieniowych w późniejszym okresie życia.
Cel pracy. Badanie ma na celu poznanie wiedzy matek na temat prawidłowego żywienia niemowląt oraz kolejności wprowadzania posiłków uzupełniających do jadłospisu dziecka w pierwszym roku życia zgodnie ze schematem żywienia z 2007 r.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego wśród matek dzieci w wieku 1–4 lat (n = 41).
Wyniki. Na podstawie uzyskanych wyników badań zaobserwowano, że według 95% ankietowanych najbardziej optymalnym pokarmem dla niemowląt jest mleko matki. 80% kobiet karmiło w sposób naturalny swoje dzieci przynajmniej do pierwszego półrocza życia. Posiłki uzupełniające wprowadziła zgodnie z zaleceniami ponad połowa respondentów (68%). Soki i przeciery owocowe zaczęło podawać na przełomie 5–6 miesiąca życia ponad 50% ankietowanych. 60% respondentów wprowadziło zupy w 5–7 miesiącu życia dziecka. 50% ankietowanych zaczęło karmić swoje dzieci kleikiem glutenowym i bezglutenowym w 5–6 miesiącu. Wprowadzenie mięsa między 6 a 7 miesiącem przestrzegało 60% respondentów. Żółtko jaja kurzego podawało w 7 miesiącu życia 50% ankietowanych i tyle samo badanych osób wprowadziło przetwory mleczne między 11 a 12 miesiącem życia.
Wnioski. Wiedza rodziców na temat prawidłowego żywienia niemowląt i właściwego wprowadzania posiłków uzupełniających jest poprawna i zgodna ze schematem żywienia dla tej badanej grupy.

Abstract

Background. Proper nutrition from the moment of birth determines the optimal development of a child and is essential for the formation of healthy eating habits.
Objectives. Getting to know parents’ knowledge on proper nutrition and the sequence of the implementation of complementary food to a baby’s diet in the first year of life according to the feeding scheme of 2007.
Material and Methods. The study was conducted using a diagnostic survey of mothers of children aged between 1 and 4 years old (n = 41).
Results. Based on the results, 95% of respondents believe that the most optimal food for babies is breast milk. Eighty percent of mothers were breastfeeding their babies exclusively at least for the first 6 months of their child’s life. Sixty eight percent of respondents implemented supplementary meals in accordance with the instructions. When it comes to juices and fruit purees, there was a breakthrough at the age of 5–6 months. In the case of soups, the average age of their implementation was 5–7 months (60% of respondents), gruel gluten and gluten-free was at the age of 5–6 months (approx. 40 ÷ 50% of the study group). Cooked meat was added to the infant diet at the age of 6–7 months by 60% of respondents. The egg yolk was implemented at the age of 7 months by 50% of respondents and milk products were provided for 11 to 12 month-old-children by 50% of respondents.
Conclusion. Parents’ knowledge on proper infant feeding and proper complementary food implementation is correct and it is held in accordance with the schedule of nutrition for the study group.

Słowa kluczowe

posiłki uzupełniające, zalecenia żywieniowe, dieta niemowlęca

Key words

supplementary food, nutrition recommendations, baby diet

References (5)

  1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2009.
  2. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2003.
  3. Woś H., Staszewska-Kwak A.: Żywienie dzieci. PZWL, Warszawa 2008.
  4. Zalewska M., Maciorkowska E.: Rola edukacji żywieniowej w populacji dzieci i młodzieży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2013, 3(19), 375–378.
  5. Szajewska H., Socha P., Horvath A., Rybak A., Dobrzańska A., Borszewska-Kornacka M.K., Chybicka A., CzerwionkaSzaflarska M., Gajewska D., Helwich E., Książyk J., Mojska H., Stolarczyk A., Weker H.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2014, 321–338.