Nursing and Public Health

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69.56
Average rejection rate – 24.41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodicity – quarterly

Download PDF

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2015, vol. 5, nr 4, October-December, p. 357–363

doi: 10.17219/pzp/60919

Publication type: original article

Language: Polish

Download citation:

  • BIBTEX (JabRef, Mendeley)
  • RIS (Papers, Reference Manager, RefWorks, Zotero)

Creative Commons BY-NC-ND 3.0 Open Access

Częstość spożycia wybranej żywności przez studentów PWSZ w Nysie w aspekcie realizacji zaleceń racjonalnego żywienia

The Frequency of Consumption of Selected Foods Among the Students of the University of Applied Science in Nysa Regarding the Implementation of Rational Nutrition Recommendations

Marta Misiarz1,A,B,C,D,F, Elżbieta Grochowska-Niedworok1,A,C, Beata Całyniuk1,E,F, Ewa Malczyk1,E,F, Marzena Zołoteńka-Synowiec1,E,F

1 Instytut Dietetyki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, Nysa

Streszczenie

Wprowadzenie. Niewłaściwy sposób żywienia wpływa zarówno na obecny stan zdrowia studentów, jak i determinuje stan ich zdrowia w przyszłości. Znaczącą rolę w zachowaniu zdrowia odgrywa styl życia, a zwłaszcza sposób odżywiania. Podejmowanie badań nad zachowaniami żywieniowymi młodzieży akademickiej może być pomocne w podjęciu odpowiednich działań profilaktycznych zmierzających do wskazania prawidłowych zasad racjonalnego żywienia w tej grupie społecznej.
Cel pracy. Ocena częstości spożywania wybranych produktów żywieniowych przez studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej (PWSZ) w Nysie z punktu widzenia realizacji zaleceń racjonalnego żywienia.
Materiał i metody. Badaniem objęto 1945 studentów PWSZ w Nysie. Przeprowadzono je, posługując się autorską ankietą zawierającą pytania dotyczące częstości spożywania wybranych produktów spożywczych. Na podstawie uzyskanych danych dokonano oceny struktury spożycia poszczególnych grup żywności. Częstość spożywania żywności porównano z zaleceniami dotyczącymi racjonalnego żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Do oceny statystycznej wyników zastosowano test χ2 przy poziomie istotności p ≤ 0,05 (STATISTICA 10.0), za pomocą którego stwierdzono, czy istnieje istotna zależność między kierunkiem studiów a częstotliwością spożywania wybranych grup produktów spożywczych.
Wyniki. Stwierdzono występowanie licznych nieprawidłowości w częstości spożywania wybranych produktów spożywczych w grupie studentów PWSZ w Nysie. W badanej populacji wykazano niedoborowe, w porównaniu z zaleceniami, spożycie grubych kasz, mleka i fermentowanych napojów mlecznych, zup, owoców. Znaczące było także odstępstwo od modelu zdrowego żywienia w spożywaniu słodzonych napojów gazowanych, dań typu fast food, dań gotowych oraz słodyczy. W grupie studentów kierunków medycznych zaobserwowano ponadto błędy dotyczące spożywania jaj, a w grupie studentów kierunków niemedycznych dodatkowo nieprawidłowości w częstości spożywania ciemnego pieczywa, warzyw i cukru.
Wnioski. Wykazano, że większość studentów PWSZ w Nysie nie realizowała zaleceń dotyczących racjonalnego żywienia. Studenci kierunków medycznych popełniali mniej błędów żywieniowych niż studenci kształcący się na kierunkach niemedycznych.

Abstract

Background. Improper diet not only affects the current state of students’ health, but it also determines their health in the future. Our lifestyle, but diet particularly, play a significant role in maintaining health. Researching students, eating behaviours may be helpful in deciding about appropriate preventive actions aiming at identifying correct principles of rational nutrition for this particular social group.
Objectives. The study was aimed at assessing the frequency of food consumption by the students of the University of Applied Science in Nysa in terms of implementing the recommendations of rational nutrition.
Material and Methods. The study included 1945 students of the University of Applied Science in Nysa and was carried out using a proprietary questionnaire containing questions about the frequency of consumption of the selected foods. On the basis of the gathered data the structure of the consumption of various food groups was determined. The frequency of food consumption was compared with the recommendations on the rational nutrition developed by the Institute of Food and Nutrition.
Results. The occurrence of irregularities in the frequency of consumption of the selected food products in the group of the students of the University of Applied Science in Nysa was observed. In the studied population the authors reported deficient consumption of coarse grits, milk and fermented milk drinks, soups, and fruit in comparison to the recommendations. The deviation from the healthy eating model in the consumption of sweetened soft drinks, fast food meals, ready meals and sweets was also significant. Additionally, a group of medical students demonstrated errors in the consumption of eggs, while in the group of non-medical students there were proved irregularities in the frequency of consumption of dark bread, vegetables and sugar.
Conclusion. It was found that most students of the University of Applied Science in Nysa did not implement the recommendations on rational nutrition. The students of medical faculties made fewer errors than the students from the non-medical group.

Słowa kluczowe

studenci, częstość spożywania wybranych produktów żywnościowych, racjonalne żywienie

Key words

frequency of food consumption, rational nutrition, students

References (30)

  1. Ebel B., Gyamfi J., Kresh R.: Child and adolescent fast food choice and the influence of calorie labeling: a natural experiment. Int. J. Obes. 2011, 35, 493–500.
  2. Ponczek D., Olszowy I.: Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93, 260–268.
  3. Goryńska-Goldmann E., Ratajczak P.: Świadomość żywieniowa a zachowania żywieniowe konsumentów. J. Agribus. Rural Dev. 2010, 4, 41–48.
  4. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ Warszawa, Wydawnictwo Pol-Health, Warszawa 2012.
  5. Szponar B., Krzyszycha R.: Ocena odżywiania studentów UM w Lublinie w roku akademickim 2007–2008. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 111–116.
  6. Badania CBOS. Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków. Warszawa, listopad 2010 BS/150/2010.
  7. Szczepańska J., Wądołowska L., Słowińska A.M., Niedźwiedzka E., Biegańska J.: Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego oraz ich związku z masą ciała studentów. Bromat. Chem. Toksykol. 2010, 43, 382–390.
  8. Szczepańska J., Wądołowska L., Słowińska A.M., Niedźwiedzka E., Biegańska J.: Badanie wpływu częstości spożycia wybranych źródeł błonnika na skład ciał studentek. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92, 103–109.
  9. Neslişah R., Emine A.Y.: Energy and nutrient intake and food patterns among Turkish university students. Nutr. Res. Pract. 2011, 5, 117–123.
  10. Durán Agüero S., Bazaez Díaz G., Figueroa Velásquez K., Berlanga Zúńiga M. del R., Encina Vega C., Rodríguez Noel M. del P.: Comparación en calidad de vida y estado nutricional entre alumnos de nutrición y dietética y de otras carreras universitarias de la universidad Santo Tomás de Chile. Nutr. Hosp. 2012, 27, 739–746.
  11. Mojka K., Biel W.: Czynniki wpływające na wybór mlecznych napojów fermentowanych przez młodzież akademicką – doniesienie wstępne. Hygeia Publ. Health 2012, 47, 371–377.
  12. Bian J., Yi H., Liu Z., Li G., Ba T., Zhang Q., Sun J.: Prevalence of and factors associated with various level of body weight among Inner Mongolia medical students in China. Open J. Prev. Med. 2012, 2, 123–130.
  13. Gajewska M., Ostrowska A.: Zróżnicowanie spożycia ryb morskich przez studentów dwóch wydziałów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 131–136.
  14. Ustymowicz-Farbiszewska J., Smorczewska-Czupryńska B., Broź K., Wierzbicka J., Karczewski J.: Analiza zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek wydziału nauk o zdrowiu UMB. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 453–458.
  15. Zagrodzki P.: Kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci – przegląd literatury. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 950–953.
  16. Harton A., Myszkowska-Ryciak J.: Ocena sposobu żywienia studentek Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 610–614.
  17. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Analiza spożycia głównych źródeł włókna pokarmowego ogółem oraz jego frakcji w wybranej grupie młodych kobiet. Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92, 813–815.
  18. Ganasegeran K., Al-Dubai S.A.R., Qureshi A.M., Al-abed A.A., Rizal A.M., Aljunid S.M.: Social and psychological factors affecting eating habits among university students in a Malaysian medical school: a cross-sectional study. Nutr. J. 2012. URL: http://www.nutritionj.com/content/11/1/48 (data dostępu: 18.07.2012).
  19. Palou A., Bonet M.L., Pico C.: On the role and fate of sugars in human nutrition and health. Introduction Obes. Rev. 2009, 10, 1–8.
  20. Gawęcki J., Twardowska M., Łoboda D.: Zwyczaje młodzieży akademickiej dotyczące spożywania napojów – badania wstępne. Żywność Nauka Technologia Jakość 2009, 4, 204–210.
  21. Kavey R.E.W.: How sweet it is: sugar-sweetened beverage consumption, obesity, and cardiovascular risk in childhood. J. Am. Diet. Assoc. 2010, 110, 1456–1460.
  22. Attila S., Çakir B.: Energy-drink consumption in college students and associated factors. Nutrition 2011, 27, 316–322.
  23. Kosicka-Gębska M., Jeznach M., Jeżewska-Zychowicz M.: Spożycie słodyczy a poglądy konsumentów o ich wpływie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 999–1004.
  24. Piernas C., Popkin B.M.: Snacking increased among U.S. adults between 1977 and 2006. J. Nutr. 2010, 140, 325–332.
  25. Wołos J., Tarach J.S., Klatka M.: Występowanie otyłości i środowiskowych czynników ryzyka miażdżycy w grupie studentów uczelni wyższych w Lublinie. Endor. Otyłość Zab. Przem. Mat. 2009, 5, 66–72.
  26. Bertrandt J., Kłos A., Szymańska W., Walecka I.: Wpływ specyfiki studiów na stan odżywienia białkowo-energetycznego i mineralnego studentów I roku Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (SGSP). Pol. Przegl. Med. Psychol. Lot. 2011, 17, 33–42.
  27. World Health Organization. Nutrition in adolescence – Issues and Challenges for the Health Sector. Issues in Adolescent Health and Development. 2005. URL: http://whqlibdoc.who.int/publications/2005/9241593660_eng.pdf (dostęp do strony: 1.09.2011).
  28. Adamczyk G.: Popularność „żywności wygodnej”. J. Agribus. Rural. Dev. 2010, 4, 5–13.
  29. Mojka K.: Wybrane produkty żywności wygodnej – ocena preferencji i częstotliwości ich spożycia wśród studentów. Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93, 828–833.
  30. Rasińska R.: Nawyki żywieniowe studentów w zależności od płci. Now. Lek. 2012, 81, 354–359.