Nursing and Public Health

Piel. Zdr. Publ.
Index Copernicus (ICV) – 69.56
Average rejection rate – 24.41%
ISSN 2082-9876 (print)
ISSN 2451-1870 (online)
Periodicity – quarterly

Pobierz PDF

Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health

2014, vol. 4, nr 3, lipiec-wrzesień, str. 285–292

Typ publikacji: praca poglądowa

Język publikacji: polski

Miejsce pracy dietetyka we współczesnej ochronie zdrowia

Dietician Workplace in Modern Healthcare

Beata Całyniuk1,

1 Instytut Dietetyki, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nysie, Polskie Towarzystwo Dietetyki

Streszczenie

Dietetyka to dynamicznie rozwijająca się dziedzina nauki, która wymaga stałego dokształcania się dietetyków już pracujących oraz wysokiej jakości kształcenia przyszłej kadry. Nowe możliwości podejmowania pracy przez dietetyków z zakresu edukacji żywieniowej i promocji racjonalizacji żywienia wymagają nowych kompetencji i umiejętności umożliwiających w odpowiedzialny i skuteczny sposób udział w procesie leczenia pacjentów i prowadzenie poradnictwa dietetycznego. Brak regulacji prawnych, dotyczących wykonywania zawodu dietetyka, a tym samym brak jednolitych zasad określających dostęp do wykonywania zawodu utrudnia weryfikację kwalifikacji osób zajmujących się poradnictwem dietetycznym.

Abstract

Dietetics is a dynamically developing field of science which requires constant training of already working dieticians and high-quality training of future staff. New job opportunities for dieticians with regard to nutrition education and promotion of nutrition rationalization require new competence and skills enabling responsible and effective participation in the process of treating patients and providing dietary counselling. The absence of legal regulations regarding practicing the profession of dietician, and thus the absence of uniform rules governing access to practicing the professions make it difficult to verify the qualifications of people dealing with dietary counseling.

Słowa kluczowe

dietetyk, kwalifikacje zawodowe, szpital

Key words

dietician, professional qualifications, hospital

Piśmiennictwo (21)

  1. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego. Dz. U. 2012 r., poz. 7.
  2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 8 sierpnia 2011 r. w sprawie limitów przyjęć na studia medyczne. Załącznik nr 2. Dz. U. 2011 nr 191 poz. 1137.
  3. GUS: http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/prognoza-ludnosci/prognoza-ludnosci-na-lata-2003-2030,1, 2.html (data dostępu 22.03.2004 r.).
  4. Ustawa z dnia 18 marca 2011 r. o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym, ustawy o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki oraz o zmianie niektórych innych ustaw. Dz.U. 2011 nr 84 poz. 455.
  5. Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 2 listopada 2011 r. w sprawie Krajowych Ram Kwalifikacji dla Szkolnictwa Wyższego. Dz.U. 2011 nr 253 poz. 1520.
  6. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 30 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu rehabilitacji leczniczej. Dz.U. 2009 Nr 140, poz. 1145, z późn. zm.
  7. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego. Dz.U. 2009 Nr 140, poz. 1143, z późn. zm.
  8. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania. Dz.U. 2010 Nr 82, poz. 537.
  9. Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 marca 2009 r. w sprawie określenia zawodów regulowanych, w przypadku których można wszcząć postępowanie w sprawie uznania kwalifikacji. Dz.U. 2009 Nr 38, poz. 302.
  10. Projekt Ustawy o niektórych zawodach medycznych. http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=...y=131&ma= 06632 (data dostępu 26.07 2006 r.)
  11. European Federation of the Association of Dietitians http://www.efad.org/everyone/1390/5/0/32. (data dostępu wrzesień 2008 r.)
  12. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami. Dz.U. 2011 nr 151 poz. 896.
  13. Zespół ds. Rekrutacji, Oceny Jakości Kształcenia i Absolwentów. UP, Lublin 2012. www.analiza_rynku_pracy_dla_ kierunku_dietetyka_2012-1pdf
  14. Komitet Ministrów Rady Europy. Rezolucja w sprawie żywności i żywienia w szpitalach. ResAP/2003/3.
  15. Jarosz M., Pachocka L.: Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie. [W:] Praktyczny podręcznik dietetyki. Red.: Jarosz M. IŻŻ, Warszawa 2010.
  16. Jarosz M., Turlejska H.: Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach – zespół ds. żywienia szpitalnego. [W:] Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Red.: Jarosz M. IŻŻ, Warszawa 2011.
  17. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 sierpnia 2009 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego. Dz.U. Nr 140, poz. 1143 z późn. zm.
  18. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225.
  19. Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej. Dz.U. Nr 173, poz. 1807.
  20. Ustawa z dnia 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej. Dz.U. Nr 101, poz. 1178 z późn. zm.
  21. Pachocka L., Wolańska D.: System opieki dietetycznej nad pacjentem szpitalnym. [W:] Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Red.: Jarosz M. IŻŻ, Warszawa 2011.