Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne Nursing and Public Health
2014, vol. 4, nr 3, lipiec-wrzesień, str. 277–283
Typ publikacji: praca poglądowa
Język publikacji: polski
Rola dietetyka w prowadzeniu chorego leczonego bariatrycznie
The Role of Dieticians in the Management of Patients Undergoing Bariatric Surgery
1 Klinika Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej, Metabolicznej i Torakochirurgii, Wojskowy Instytut Medyczny w Warszawie, Warszawa
Streszczenie
Otyłość jest bardzo złożoną chorobą cywilizacyjną, której leczenie w zachowawczy sposób nie przynosi oczekiwanych wyników. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się chirurgia bariatryczna, ale należy pamiętać, że chory poddający się operacyjnemu leczeniu otyłości powinien być objęty opieką całego zespołu terapeutycznego, w którego skład będzie wchodził m.in. dietetyk. Kontrola dietetyka w okresie okołooperacyjnym pomoże choremu w satysfakcjonującym ubytku masy ciała bez narażenia na niedobory pokarmowe. Dieta pooperacyjna wiąże się ze stałą zmianą stylu życia i nawyków żywieniowych, a także kontrolowaną suplementacją białka, witamin i składników mineralnych.
Abstract
Obesity is a complex disease of affluence. Its non-invasive treatment does not bring expected results. Nowadays, bariatric surgery becomes increasingly popular; however, it is worth noting that a person undergoing a surgical treatment should be provided with a complex care of the therapeutic team including, among others, a nutritionist. Nutritional supervision during the perioperative period will help patients obtain a satisfactory weight loss without nutritional deficiencies. Post-surgical diet includes both permanent change of lifestyle and eating habits, as well as controlled protein, vitamin and mineral supplementation.
Słowa kluczowe
dieta, otyłość, chirurgia bariatryczna, niedobory pokarmowe
Key words
diet, obesity, bariatric surgery, malnutrition
Piśmiennictwo (27)
- Mahawar K.K.: The disease of obesity and the Need for bariatric physicians. Apollo Medicine 2014, 11, 2, 103–109.
- Jarosz M., Białkowska M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Wydawnictwo IŻŻ, Warszawa 2012, 331.
- Kaidar-Person O., Person B., Szomstein S., Rosenthal R.J.: Nutritional Deficiens in Morbidly Obese Patients: a New Form of Malnutrition? Obes. Surg. 2008, 18, 870–876.
- Mason E.E., Tang S., Renquiest K.E., Barnes D.T., Cullen J.J., Doherty C., Maher J.W.: A decade of change in obesity surgery. Obes. Surg. 1997, 7, 189–197.
- Jastrzębska M., Ostrowska L.: Zalecenia dietetyczne po zabiegach bariatrycznych. http://czasopisma.viamedica.pl/ eoizpm/article/viewFile/26010/20820 http://czasopisma.viamedica.pl/eoizpm/article/viewFile/26010/20820 (data dostępu 6.09.2014 r.).
- Zwintscher N.P., Azarow K.S., Horton J.D., Newton C.R., Martin M.J.: The increasing incidence of adolescent bariatric surgery. J. Pediatr. Surg. 2013, 48, 2401–2407.
- Kulick D.: The Bariatric Surgery Patient: A G rowing Role for Registered Dietetians. J. Am. Diet. Assoc. 2010, 110, 4, 593–599.
- Buchwald H., Ikramuddin S.I., Dorman R.B., Schone J.L., Dixon J.B.: Management of the Metabolic/Bariatric Surgery Patient. Am. J. Med. 2011, 106, 12, 1099–1105.
- Stanowski E., Paśnik K.: Chirurgiczne leczenie otyłości – aktualny stan wiedzy. Wideochir. Tech. Małoinwaz. 2008, 3(2), 71–86.
- Snyder-Marlow G., Taylor D., Lenhard J.: Nutritional Care for Patients Undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy for Weight Loss. J. Am. Diet. Assoc. 2010, 110, 4, 600–607.
- Cunningham E.: What is the registered dietetian’s role in preoperative assessement of a client contemplating bariatric surgery? J. Am. Diet. Assoc. 2006, 81 (Suppl.), 11–17.
- Alami R.S., Hsu G., Safadi B.Y., Sanchez B.R., Morton J.M., Curet M.J.: The impact of preoperative weight loss in patients undergoing laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass. Obes. Surg. 2005, 15, 1282–1286.
- Fris R.J.: Preoperative low energy diet diminishes liver size. Obes. Surg. 2004, 14, 1165–1170.
- Flancbaum L., Belsley S., Drake V., Colarusso T., Tayler E.: Preoperative nutritional status of patientsundergoing Roux-en-Y gastric bypass for morbid obesity. J. G astrointest. Surg. 2006, 10, 1033–1037.
- Davies D.J., Baxter J.M., Baxter J.N.: Nutritional deficiencies after bariatric surgery. Obes. Surg. 2007, 17, 1150– –1158.
- Diet guidelines for gastric bypass and vertical banded gastroplasty. University of Minnesota Medical Center, Fairview. http://www.tc.umn.edu/~lesli002/UMMC-Fairview%20PDF%27s/Diet%20Guidebook%20for%20Dr.%20 Buchwald%20VBG%20and%20Gastric%20Bypass.pdf (data dostępu 6.09.2014 r.)
- Jeznach-Steinhagen A., Bień K.: Zalecenia dietetyczne po operacjach bariatrycznych. Med. Metabol. 2007, 11 (1), 81–84.
- Tack J.: Complications of bariatric surgery: dumping syndrome, reflux and vitamin deficiencies. Best Pract. Res. Clin. Gastroenterol. 2014, 28, 741–749.
- Faintuch J., Matsuda M., Cruz M.E.L.F., Silva M.M., Teivelis M.P., Garrido A.B., Gama-Rodrigues J.J.: Severe protein-calorie malnutrition after bariatric Procedures. Obes. Surg. 2004, 14, 175–181.
- Shankar P., Boylan M., Sriram K.: Micronutient deficiencies after bariatric surgery. Nutrition 2010, 26, 1031– –1037.
- Levinson R., Silverman J.B., Catella J.G., Rybak I., Jolin H., Isom K.: Pharmacoterapy Prevetion and Management of Nutritional Deficiencies Post Roux-en_Y Gastric Bypass. Obes. Surg. 2013, 23, 992–1000.
- Bloomberg R.D., Fleishman A., Nalle J.E., Herron D.M., Kini S.: Nutritional Deficiencies following Bariatric Surgery: What Hawe We Learnd? Obes. Surg. 2005, 5, 145–154.
- Lizer M.H., Papageorgeon H., Glembot T.M.: Nutritional and pharmacologic challenges in the bariatric surgery patient. Obes. Surg. 2010, 20, 1654–1695.
- Bond D.S., Phelan S., Wolfe L.G., Evans R.K., Meador J.G., Kellum J.M., Maher J.W., Wing R.R.: Becoming physically active after bariatric surgery is associated with improved weight loss and health-related quality of life. Obesity 2009, 17, 1, 78–83.
- Faria S.L., de Oliveira Kelly E., Lins R.D., Pereira Faria O.: Nutritional management of weight regain after bariatric surgery. Obes. Surg. 2010, 20, 135–139.
- Moize V.L., Pi-Sunyer X., Mochari H., Vidal J.: Nutritional pyramid for post-gastric bypass patients. Obes. Surg. 2010, 20, 1133–1141.
- Endevelt R., Ben-Assuli O., Klain E., Zelber-Sagi S.: The role follow-up in the success of bariatric surgery. Surg. Obes. Relat. Dis. 2013, 9, 963–968.


